dijous, 25 d’octubre del 2007

El bolet i la gènesi de les cultures

En el programa Redes d’Eduard Punset es va parlar d’aquest llibre. Vaig consultar el catàleg de la biblioteca i allà estava. 
La relació de les substàncies al·lucinògenes i la cultura i la relació entre el món racional i el món irracional sempre m’ha interessat. Fa molts anys ja vaig llegir alguns dels llibres mítics de Castaneda. Josep Mª Fericgla escriu sobre l’Amanita Muscaria i els territoris micòfobs i micòfils, sobre tot, Catalunya i el Pais Basc. Segons l’autor s’han desplegat una sèrie de prohibicions interessades sobre el consum d’aquests bolets i altres substàncies que produeixen visions al·lucinògenes degut a que accedir a aquestes visions significava adquirir poder i coneixements prohibits. Amb les prohibicions aquests coneixements només estaven a l’abast d’uns pocs, els elegits, els xamans de la tribu.



L’accés a aquestes experiències en altres móns sempre cal fer-les acompanyades d’algun expert que ens pugui ajudar en cas d’entrar en un sender equivocat. Només els més preparats i equilibrats poden utilitzar aquestes substàncies de coneixement si no es vol prendre mal al llarg del camí. Poden ser perilloses i conduir a la bogeria o a la dependència.