dimarts, 24 de novembre del 2009

Les veus del Pamano a la tele

Encert de TV3 en adaptar i emetre la versió televisiva d'aquesta novel·la de Jaume Cabré. M'havia agradat molt quan la vaig llegir (de fet m'agraden gairebé tots els llibres de Jaume Cabré) i al saber que TV3 la faria tenia ganes de veure com s'ho havien fet per adaptar-la. L'obra és extensa i complexa, però han resolt molt bé la seva adaptació a la petita pantalla amb un bon treball d'ambientació i sobre tot d'actors.
Val la pena que la televisió pública esmerci esforços i diners per realitzar aquestes adaptacions que per una banda poden suposar un rellançament de vendes de la novel·la i, al mateix temps posar en coneixement del gran públic una part del nostre passat més immediat, ara que tan interès hi ha sobre la memòria històrica. Com de durs devien ser aquells sòrdids anys un cop acabada la guerra civil en petits pobles amb habitants i famílies que tots es coneixien, on tots sabien el que havia passat i on els odis estaven a flor de pell i en que oblidar no havia de ser gens fàcil per no dir impossible! I encara avui en dia hi ha gent que està interessada en continuar amagant el cap sota l'ala. El que es necessita és escoltar aquestes veus, no oblidar i aprendre del que va passar.
Es pot aprofitar la sèrie per fer llegir aquesta novel·la interessant als nostres nostres alumnes adolescents. A part dels valors literaris de l'obra també, amb la seva lectura també es pot generar a les aules un interessant debat sobre el nostre passat en els petits pobles.
Altres que també comenten aquesta adaptació:

Les veus del Pamano a TV3 de J. Roca

Les veus del Panamo de Xavier Diez

Les Veus del Pamano: franquisme, Highlands i català oriental de Jordi Vazquez