dimecres, 3 de juny del 2015

L'últim Marsé: Noticias felices en aviones de papel

 " Quizá hemos acabado con el pasado, 
pero el pasado no ha acabado con nosotros"
Bergen Evans



No puc negar que Juan Marsé, és un dels meus escriptors preferits. He llegit tota la seva obra i gairebé mai m'ha decepcionat. I aquesta vegada no ha estat una excepció. Es pot considerar una obra menor al tractar-se d'una novel·la curta, gairebé un conte, ja que no arriba ni al centenar de pàgines.
Però el món que recrea, i sobre tot els seus dos personatges principals, forma part del imaginari Marsé, potser un món i una forma de fer novel·les ja caduc i passat de moda, però que encara em segueix agradant. Per una banda, l'adolescent Bruno en l'etapa de la vida que sense abandonar encara la seva infantesa, ja comença a entrar en el món dels grans, i per l'altre la senyora Pauli, la veïna gran que viu rodejada dels seus records de jove del món de la faràndula, però ara ja gran, està sola sense poder sortir de casa on es deixa portar pels seus records.
Ambdós personatges conflueixen en el món fantàstic i comparteixen unes visions d'un món que ja no existeix, convertint el carrer Congost, en el carrer Nowolipie del gueto de Varsovia. 


Un bon entreteniment, però curt. Caldrà esperar a la nova novel·la que anuncia en l'entrevista i que pel que diu sembla estar prou avançada.

A la xarxa també es pot llegir: